Klarar en robotdammsugare av hundhår, finns de några ytor som lämpar sig sämre och finns det kapacitet nog hos dagens modeller för att helt ersätta den traditionella dammsugaren? Vi tänkte ge lite information och några samlade tankar om robotdammsugare och sopmaskin som vi hoppas att vi genom detta kan komma att underlätta för dig.
En robotdammsugare idag är betydligt bättre än vad motsvarande sopmaskin var för några år sedan. Den har bättre sugförmåga, den har ett lägre ljud, den är mer sofistikerad och navigerar via exempelvis sensorer eller kameror samt har en längre batteritid. Det är således en bättre investering nu än vad det var för några år sedan. Därmed dock inte sagt att det handlar om en genomsäker sådan och att man kan kassera den traditionella dammsugaren. Riktigt där är man inte ännu.
Robotdammsugare VS traditionell dammsugare
En vanlig dammsugare klarar fortfarande av fler saker än en robotmodell, något som kommer av att man ställer högre krav på den förra. En robotdammsugare har inga krav gällande exempelvis sugförmåga – vare sig på hårda eller mjuka underlag – och det gör naturligtvis att en tydlig skillnad syns. Ska du suga upp exempelvis damm eller hundhår från ett hårt golv så kan du räkna med att en A-klassad dammsugare – som allra minst – suger upp 98 procent av detta. En robotdammsugare å sin sida, den kan göra detta som absolut max.
Ser man till hundhår på en matta – vilket inte är ovanligt – så blir skillnaden ännu större. Robotdammsugaren kan som allra mest klara av runt 93 procent; detta medan en A-klassad, traditionell dammsugare klarar av minst 91 procent. Ser man saken ur denna synvinkel så är det svårt att se en robotdammsugare som annat än ett rent komplement till den vanliga dammsugaren. Att jämföra exempelvis en städmaskin och dess överlägsna kapacitet med den dammsugare du har stående i städskåpet. Det kanske ser rent ut, men vid en närmare granskning så ser man också smutsen lite varstans.
Ett ypperligt komplement
Det kanske låter som om vi inte rekommenderar en robotdammsugare. Så är inte fallet. Faktum är att det är en riktigt bra lösning som definitivt kommer att göra vardagen enklare. Den kan arbeta medan du är på jobbet och genom detta så kommer du också att mötas av ett renare hem så fort du går innanför dörren. Men, det vi menar är att det bör handla om ett komplement.
Du kommer inte undan att dammsuga vissa ytor och du måste fortfarande torka golven på samma sätt som du gör idag. Skillnaden ligger i att detta inte behöver ske lika regelbundet som i dagsläget. En robotdammsugare är en perfekt lösning för stressade barnfamiljer som kanske, för all del, har ambitionen att hålla rent, men som saknar tiden för att göra detta på en daglig basis. Genom att investera i en robotdammsugare så köper man sig tid till annat. Det är bra och det är något som varmt kan rekommenderas.
Tänk på att underlätta för din robotdammsugare
En robotdammsugare passar bättre i vissa hem än i andra. Hårda ytor är, som sagt, att föredra. Har du en massa heltäckningsmattor så kommer du att få en begränsad effekt. Detsamma gäller för hem med en massa etage och/eller trappor. Man bör även se över exempelvis trösklar och högre mattkanter samt hur möblerna är placerade. Sladdar och kablar är andra typer av fiender som står i vägen för en robotdammsugares fulla potential.
Kort och gott: bor du i en bostad som endast har ett plan, som är spartanskt inrett och som inte har en massa mattor i varje rum så är detta något som kommer att ge dig en bättre effekt av den robotdammsugare du köper. Håll undan och underlätta för den i sitt dagliga arbete.
Andra inlägg
- Flyttstädning i Gävle: en omfattande uppgift
- Effektiv och kvalitativ trappstädning i Göteborg
- Kontorsstäd skapar en ren arbetsmiljö och bidrar till ökad effektivitet i Stockholm
- Mögelsanering i Stockholm - Säkerheten först!
- Ta hjälp med din flyttstädning i Solna
- Ska flytta från Örebro och behöver hjälp med flyttstädning
- Trivsam tillvaro som pensionär
- Garagestädning i Stockholm för städning av parkeringsgarage
- Uppdrag för flyttfirma i Vasastan
- Vad betydde Tors hammare för vikingarna?